back to top
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήnewsΗ επανάσταση των ψηφιακών χαρτών: Μια νέα προοπτική για τους εξερευνητές εκτός...

Η επανάσταση των ψηφιακών χαρτών: Μια νέα προοπτική για τους εξερευνητές εκτός παραδοσιακών διαδρομών


Από την αυγή της ανθρωπότητας, οι εξερευνητές και οι περιπλανώμενοι προσπαθούν να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω μας, να πλοηγούνται από τα αστέρια, τα ορόσημα και, τέλος, τους δρόμους. Οι πρώτοι χάρτες δημιουργήθηκαν κάπου γύρω στο 600 π.Χ. στη Βαβυλώνα ως ακατέργαστες γρατσουνιές σε μια πήλινη πλάκα. Ο Έλληνας λόγιος Πτολομαίος πιστώνεται συχνά για την επιστήμη της χαρτογραφίας ή τη μελέτη και την πρακτική της κατασκευής χαρτών.

Εταιρεία ψηφιακών χαρτών onX το κάνει ένα βήμα παραπέρα, τοποθετώντας δορυφορικές εικόνες χαρτών με τρισδιάστατες τοπογραφικές γραμμές και πληροφορίες για δημόσια και ιδιωτικά όρια γης. Παρέχοντας ανόμοια δεδομένα για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο για το κυνήγι, το ψάρεμα και τις εκτός δρόμου, αυτή η εφαρμογή ενθαρρύνει την ασφαλή εξερεύνηση και βοηθά στην αποφυγή παραβίασης σε ιδιωτικές εκτάσεις με σαφή σήμανση.

«Οι άνθρωποι που φτιάχνουν χάρτες είναι ιστορικοί», λέει η Molly Stoecklein, ανώτερη υπεύθυνη επικοινωνίας για το onX. «Οι χάρτες λένε μια ιστορία και είναι μεγάλη ευθύνη να φτιάξουμε αυτούς τους χάρτες με τρόπο κατανοητό σε όλους τους άλλους».

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το onX το παίρνει κατά βάθος.

Είναι νεκροί οι χάρτινοι χάρτες;

Ως παιδί, συνήθιζα να παρακολουθώ το δάχτυλό μου κατά μήκος της διαδρομής στον οδικό χάρτη του Rand McNally των γονιών μου, ακολουθώντας για να καταλάβω καλύτερα πού βρισκόμουν σε αυτόν τον υπέροχο, μεγάλο κόσμο. Σήμερα, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να εργαζόμαστε με τους Χάρτες της Apple, το Waze και τους Χάρτες Google, για να αναφέρουμε μόνο μερικές εφαρμογές πλοήγησης.

Διαφορετικοί από τους χάρτες σε χαρτί, οι σύγχρονοι χάρτες που βασίζονται στον ιστό μπορούν να κάνουν μεγέθυνση και σμίκρυνση και περιήγηση. Το OnX δημιουργεί το δικό του περιεχόμενο και το τμηματοποιεί σε διαφορετικά πλακίδια ανά επίπεδο ζουμ. Στη συνέχεια, η ομάδα χαρτογραφίας αποφασίζει ποιο περιεχόμενο θα εμφανίσει και πώς θα το οπτικοποιήσει σε κάθε επίπεδο ζουμ. Για παράδειγμα, σε χαμηλό επίπεδο ζουμ, μπορεί να δείτε ένα περίγραμμα ορίων κατάστασης, τοπογραφία υψηλού επιπέδου (όπως βουνά, ποτάμια, λίμνες) και hot spot εκτός δρόμου. Η μεγέθυνση αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες καθώς αρχίζουν να εμφανίζονται μονοπάτια καθώς και όρια ιδιοκτησίας γης και σημεία αναψυχής ενδιαφέροντος. Η Mapbox είναι μια εταιρεία τρίτου μέρους που δημιουργεί την υποκείμενη τεχνολογία «προβολής χαρτών» που χρησιμοποιεί το onX για να εμφανίσει αυτά τα πλακίδια και το σχεδιασμό τους σε 2D και 3D.

Οι χάρτινοι χάρτες δεν έχουν πεθάνει μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν ψηφιακές αναπαραστάσεις, λένε οι εκπρόσωποι της onX. Η εφαρμογή βοηθά να δώσει στο έδαφος μια άλλη γωνία. Εικόνα: Garth Milan Photography/onX Offroad

Ένας χάρτης είναι τόσο καλός όσο τα δεδομένα που τον στηρίζουν, εξηγεί ο Stoeklein. Οι περισσότερες εφαρμογές πλοήγησης στην αγορά χρησιμοποιούν πηγές δεδομένων “εκτός ράφι”, λέει, οι οποίες είναι πηγές ενιαίας εξυπηρέτησης όπως οι Open Street Maps (OSM). Ωστόσο, αυτές οι εφαρμογές δεν τροποποιούν ή αλλάζουν καμία πληροφορία. Αντίθετα, το onX ενσωματώνει χιλιάδες άλλες πηγές, όπως δεδομένα τοπικού γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών πόλης, δεδομένα Δασικής Υπηρεσίας και άλλα.

«Κανένα σύνολο δεδομένων δεν είναι πολύ μικρό», λέει ο Stoeklein. «Συγκρίνουμε αυτά τα δεδομένα και επιλέγουμε τα πιο ακριβή και ενημερωμένα στοιχεία από το καθένα. Για παράδειγμα, τα δεδομένα για ένα μονοπάτι στο OSM μπορεί να διαφέρουν γεωχωρικά από το ίδιο μονοπάτι στα δεδομένα της Δασικής Υπηρεσίας.

Το προσωπικό του OnX συγκρίνει αυτές τις διαφορετικές πηγές και αξιοποιεί την ανθρώπινη συνεισφορά μέσω της ομάδας ποιοτικού ελέγχου του για να συγκεντρώσει περισσότερη πληροφορία και, στη συνέχεια, επιλέγει το μονοπάτι που αντιπροσωπεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό που θα έβλεπε ένας χρήστης εφαρμογής στο έδαφος.

“Μερικοί άνθρωποι βλέπουν αυτήν την εφαρμογή και λένε “οι χάρτες εκτύπωσης είναι νεκροί”, και εγώ λέω ότι δεν είναι”, λέει η April Leone, μηχανικός με onX και συχνά εκτός δρόμου. “Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να τα αυξήσετε με πληροφορίες και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.”

Ο Leone είναι συνάδελφος που συμμετέχει πολλές φορές στο Rebelle Rally, ένας αγώνας εκτός δρόμου οκτώ ημερών 1.500 μιλίων για γυναίκες. Καθώς κυνηγούσαμε προηγούμενα σημεία ελέγχου της ερήμου Mojave για το ράλι χρησιμοποιώντας διαδρομές onX για εξάσκηση, η διασταύρωση χαρτιού και ψηφιακών δεδομένων και πώς αλληλοσυμπληρώνονται ήταν σαφής. Κατά τη διάρκεια του ίδιου του ράλι, οποιαδήποτε συσκευή με δυνατότητα απαγορεύεται αυστηρά, αλλά κατά τη διάρκεια της πρακτικής μας τρέχει χρησιμοποιώντας την εφαρμογή onX φωτισμένες διαδρομές και προσεγγίσεις σε ψηλό έδαφος που δεν είχα σκεφτεί πριν.

Η σάρωση προς τα κάτω με δύο δάχτυλα μετατρέπει τον επίπεδο ψηφιακό χάρτη σε τρισδιάστατη προβολή που βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του εδάφους. Ο χάρτινος τοπογραφικός χάρτης μετέφρασε τη μεγαλύτερη περιοχή. Μαζί, είχαμε μια πανοραμική θέα των δημόσιων εκτάσεων.

Η διχοτόμηση της εξερεύνησης και της προστασίας των φυσικών πόρων

Το OnX δίνει τη δυνατότητα στους τολμηρούς να εξερευνήσουν μακριά και ευρέως, συχνά πιο μακριά από ό,τι θα μπορούσαν να είχαν πριν από την ύπαρξη της εφαρμογής. Υπάρχει κάποια προσοχή σχετικά με την ψηφιοποίηση της τεχνολογίας χαρτών, καθώς οι υποστηρικτές του τος εκφράζουν ανησυχία για την άγρια ​​ζωή και το ευαίσθητο περιβάλλον της ερήμου. Βιολογικός φλοιός εδάφους στη Γιούτα, για παράδειγμα, είναι ένα κρίσιμο μέρος του οικοσυστήματος για τα φυτά και τα και δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα. Η παραμονή στις καθιερωμένες διαδρομές είναι κρίσιμη για την επιβίωση του εδάφους καθώς και για το άθλημα του off-roading.

δύο άτομα σε ένα αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή smartphone
Η onX, που ιδρύθηκε το 2009, αναπτύσσει ψηφιακή χαρτογράφηση για όσους θέλουν να κυνηγούν, να ψαρεύουν και εκτός δρόμου. Εικόνα: Garth Milan Photography/onX Offroad

Η συντριπτική πλειονότητα των ένθερμων off-roaders γνωρίζει και τηρεί τις οδηγίες που ορίζονται από TreadLightly!, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην ηθική σε αυτόν τον τομέα. Ο στόχος του οργανισμού είναι να «εξισορροπήσει την ανάγκη των χρηστών οχημάτων εκτός δρόμου και εκτός δρόμου για περιπέτεια με την ανάγκη να διατηρήσουν τα μέρη όπου οδηγούν και εξερευνούν». Σε αυτό το πνεύμα, εκατοντάδες ελεγμένοι onX οδηγοί μονοπατιών ολοκληρώνουν το TreadLightly! εκπαίδευση πριν τους επιτραπεί να συνεισφέρουν.

Μόλις μπουν στο σύστημα, οι συμβεβλημένοι οδηγοί μονοπατιών onX καταγράφουν τις διαδρομές τους, τραβώντας φωτογραφίες και γράφοντας περιγραφές της επιφάνειας σε περιεκτικό, ευανάγνωστο κείμενο. Αντιπροσωπευόμενες σε γραμμές, κουκκίδες και σχήματα, οι διαδρομές ελέγχονται και επιβλέπονται από την εταιρεία. Στα παρασκήνια, η ομάδα χαρτογραφίας της onX έχει ήδη κάνει την εργασία παρασκηνίου για να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του χάρτη με τρόπο που να έχει νόημα για τους εκτός δρόμου.

«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες στον χάρτη και πρέπει να βρούμε πώς να το κάνουμε απλό», λέει ο Stoecklein.

Η εφαρμογή λειτουργεί τεχνικά σε όλο τον κόσμο, λέει ο Stoecklein, εξηγώντας ότι ορισμένοι χρήστες την έχουν χρησιμοποιήσει στην Ισλανδία, την Ταϊλάνδη και μέρη της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής. Σε τελική ανάλυση, οι δορυφορικές εικόνες και η GPS είναι ήδη ενσωματωμένες. Ωστόσο, οι χάρτες βάσης (topo, 3D και αεροφωτογραφίες υψηλότερης ανάλυσης) και το περιεχόμενο της onX (δεδομένα διαδρομής κ.λπ.) είναι προς το παρόν διαθέσιμα μόνο στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις ΗΠΑ, και Baja.

Λύστε λοιπόν, επιλέξτε μια διαδρομή και εξερευνήστε.VIA: popsci.com

Marizas Dimitris
Marizas Dimitrishttps://www.cybervista.gr
Αφοσιωμένος λάτρης κινητών Samsung, ο Δημήτρης έχει εξελίξει μια ιδιαίτερη σχέση με τα προϊόντα της εταιρίας, εκτιμώντας τον σχεδιασμό, την απόδοση και την καινοτομία που προσφέρουν. Γράφοντας και διαβάζοντας τεχνολογικά νέα από όλο τον κόσμο.
RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Last Articles