back to top
Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήnewsΑνεξιχνίαστες μυστήριες αρχαιότητες: Πέντε αντικείμενα που προκαλούν απορίες στους αρχαιολόγους

Ανεξιχνίαστες μυστήριες αρχαιότητες: Πέντε αντικείμενα που προκαλούν απορίες στους αρχαιολόγους


Αυτό το άρθρο παρουσιάστηκε αρχικά στο Η συζήτηση.

Οι αρχαιολόγοι συχνά περιγράφονται ως «κολοβωμένος” ή “σαστισμένος» με τις ανακαλύψεις τους. Αλλά, στην πραγματικότητα, οι ειδικοί έχουν μια καλή αντίληψη για το γιατί δημιουργήθηκαν τα περισσότερα ιστορικά αντικείμενα. Υπάρχουν όμως μερικές εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.

Η παρακάτω λίστα είναι μια επιλογή από ενδιαφέροντα αντικείμενα μυστηρίου. Αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα του γιατί η ανασκαφή του παρελθόντος συνεχίζει να συναρπάζει τόσο τους επαγγελματίες όσο και το κοινό.

1. Νεολιθικές πέτρινες μπάλες

Το περίτεχνα σκαλισμένο πέτρινες μπάλες που βρέθηκαν κυρίως στη Σκωτία και χρονολογούνται από την ύστερη νεολιθική περίοδο (περίπου 3200-2500 π.Χ.) αποτελούν ένα τέτοιο μυστήριο.

Έχουν βρεθεί πάνω από 425 μπάλες. Έχουν γενικά το μέγεθος μιας μπάλας κρίκετ και είναι κατασκευασμένα από μια μεγάλη ποικιλία από πέτρες. Οι επιφάνειές τους είναι σμιλεμένες, άλλοτε σε ανυψωμένους κυκλικούς δίσκους και άλλοτε με βαθιές τομές που ορίζουν πόμολα και λοβούς σε υψηλό ανάγλυφο. Η διακόσμηση παίρνει τη μορφή σπειρών ή ομόκεντρων σχημάτων, που απηχούν εκείνα που βρέθηκαν σε αγγεία και μνημειώδεις λίθους της εποχής.

Τρία σκωτσέζικα παραδείγματα, στο Kelvingrove Art Gallery and Museum, Γλασκώβη. Πίστωση: Johnbod/Wiki Commons, CC BY-SA

Άλλα έχουν βρεθεί σε ταφές, άλλα σε οικισμούς. Είναι σπάνια, έως ποτέ, πανομοιότυπα και τα περισσότερα βρίσκονται μόνα τους, οπότε δεν φαίνεται να ήταν μέρος ενός σετ. Μερικοί φαίνεται να έχουν υποστεί βαρύ χειρισμό κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η αρχική χρήση αυτών των πέτρινων μπάλων υπήρξε πηγή πολλών συζητήσεων, ήδη από εκεί πρωιμότερη ανακάλυψη τον 19ο αιώνα. Πολλά ήταν τυχαία ευρήματα ή κυκλοφόρησαν με μικρή προέλευση σε συλλογές τέχνης και σπάνια έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικό πλαίσιο.

Ήταν πυραύλους για την αποτροπή αρπακτικών και παρασίτων; Όπλα πολέμου; α; Ή ίσως μετρώντας , οικιακά στολίδια, μνημονικές συσκευές, ρουλεμάν για τη μετακίνηση μεγαλίθων ή θήκες για νήματα; Η απάντηση ακόμα μας διαφεύγει.

2. Ρωμαϊκά δωδεκάεδρα

Αυτά τα ενδιαφέροντα αντικείμενα έγιναν πρόσφατα πρωτοσέλιδα, με ένα νέο εύρημα από Νόρτον Ντίσνεϋ στο Lincolnshire προτρέποντας πολλή συζήτηση ως προς τη λειτουργία τους.

Ρωμαϊκό χάλκινο δωδεκάεδρο που βρέθηκε στο Tongeren. Πίστωση: Γαλλο-Ρωμαϊκό Μουσείο

Τα Δωδεκάεδρα χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή περίοδο στη Βρετανία (43-410 μ.Χ.). Περίπου 130 έχουν βρεθεί στις βορειοδυτικές επαρχίες της πρώην ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η καθεμία φτιαγμένη από κράμα χαλκού.

Δεν είναι γνωστές αναπαραστάσεις αυτών των αντικειμένων στην αρχαία τέχνη ή λογοτεχνία. Δεν συμμορφώνονται με ένα τυπικό μέγεθος και σπάνια εμφανίζουν χρήση-φθορά που θα μπορούσε να υποδηλώνει τον σκοπό τους. Αν και οι ειδικοί στην πολυθρόνα θα σας πουν ότι η γιαγιά τους το χρησιμοποίησε πλεκτά γάντιαοι αρχαιολόγοι είναι αναποφάσιστοι για την προβλεπόμενη χρήση τους.

3. Νεολιθικά τύμπανα από κιμωλία

Το 1889, τρεις σκαλισμένοι κύλινδροι από κιμωλία ανακαλύφθηκαν στον τάφο ενός παιδιού στο Folkton, στο βόρειο Yorkshire. ο Τύμπανα κιμωλίας Folkton έχουν γεωμετρική διακόσμηση και ό,τι φαίνεται να είναι μάτια, μύτες και φρύδια. Ένα τέταρτο, ακόσμητο τύμπανο βρέθηκε στο Lavant στο δυτικό Sussex το 1993. Ένα άλλο, ιδιαίτερα περίτεχνο, παράδειγμα ήταν ανασκάφηκε στο Burton Agnes στο ανατολικό Γιορκσάιρ το 2015.

Το τύμπανο Burton Agnes θάφτηκε με μια μπάλα κιμωλίας, μια καρφίτσα από κόκκαλο και τα λείψανα τριών παιδιών – ένα από τα οποία χρονολογήθηκε στο BC3005-2890.

Τα τύμπανα Folkton που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο. Πίστωση: Jononmac46/Wiki Commons, CC BY-SA

Τα μοτίβα στα τύμπανα αποτελούν μέρος μιας αισθητικής παράδοσης που συναντάται επίσης στις νεολιθικές πέτρινες μπάλες. Παρά το όνομά τους, τα τύμπανα με κιμωλία είναι απίθανο να παίχτηκαν ως μουσικά όργανα και δεν παρουσιάζουν φθορά που σχετίζεται με χρήση κρουστών.

Μερικοί ερευνητές έχουν συνδέσει τις περιφέρειές τους με α τυποποιημένο μέτρο μήκους γνωστό ως «μακρύ πόδι». Μερικοί πιστεύουν ότι ήταν αναφορές στην πέτρα σε ευπαθή δοχεία, όπως ξύλινα βάζα με καπάκι ή καλάθια. Άλλοι προσπάθησαν να συνδέσουν τα γεωμετρικά σημάδια με αστρονομικές παρατηρήσεις. Αλλά η παρουσία τους στους τάφους των προσεκτικά θαμμένων παιδιών φαίνεται να υποδηλώνει μια πιο ευαίσθητη εξήγηση.

4. «Δακτύλιοι κλειδαριάς» της εποχής του Χαλκού

Η εποχή του χαλκού ήταν μια εποχή εξαιρετικής χρυσοχοΐας. Εξαιρετικά διακοσμητικά προσωπικά στολίδια φιλοτεχνήθηκαν από φύλλο χρυσού και σύρμα. Αυτοί οι μικροί (ανοιχτοί) δακτύλιοι χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του χαλκού (περίπου 1000-800 π.Χ.) και βρίσκονται στην Ιρλανδία, τη Βρετανία και μέρη της Γαλλίας.

Συχνά ανακαλύπτεται σε ταιριαστά ζευγάριαμπορεί να είναι απλά ή να έχουν λεπτές, γεωμετρικές γκραβούρες.

Ένα δαχτυλίδι κλειδαριάς βρέθηκε στο Rutland της Βρετανίας. Πίστωση: Υπηρεσία Μουσείου Κόλτσεστερ και Ίπσουιτς, CC BY-SA

Πρόσφατες ερμηνείες υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να ήταν δαχτυλίδια μύτης, σκουλαρίκια ή στολίδια μαλλιών. Καμία από αυτές τις εξηγήσεις δεν είναι τρομερά ικανοποιητική, καθώς διάφορα στοιχεία του σχεδιασμού τους θα έκαναν τα δαχτυλίδια δύσκολα ή άβολα να φορεθούν.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το πλαίσιο – όπως οι πρόσφατες ανακαλύψεις στο Boncuklu Tarla, στην Τουρκίαταφών με κοσμήματα προσώπου που βρέθηκαν κοντά σε κρανία.

5. Ρωμανο-βρετανοί μύλοι καλλυντικών

Οι μύλοι καλλυντικών είναι μικρά κιτ από κράμα χαλκού κατασκευασμένα σε δύο μέρη. Το ένα μισό είναι το “κονίαμα” (ένα μακρύ και καμπυλωτό αυλακωτό δοχείο) και το άλλο είναι το “γουδοχέρι” (είτε ράβδος και μυτερό, είτε τοξωτό σε σχήμα “κουνιστή”). Συχνά έχουν βρόχους για ανάρτηση και ακροδέκτες σε σχήμα ανθρώπου ή ζώων.

Τα υδρόβια πτηνά και τα βοοειδή είναι κοινά διακοσμητικά μοτίβα που εμφανίζονται επίσης σε άλλα ρωμανο-βρετανικά δοχεία, όπως κύπελλα και κουβάδες. Ο φαλλικός συμβολισμός σε ορισμένα σύνολα έχει προκαλέσει μια συσχέτιση με τη γονιμότητα.

Τα σετ καλλυντικών είναι συνήθως βρετανικά και σπάνια βρίσκονται στην ηπειρωτική . Χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του σιδήρου έως την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο (περίπου 100-200 μ.Χ.) και είναι καλά κατανεμημένα σε όλο το τοπίο.

Ένας μύλος καλλυντικών που βρέθηκε στο Hockwold του Norfolk. Πίστωση: Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, CC BY-NC

Η ανάλυση χρήσης-φθοράς έδειξε ότι αυτά τα αντικείμενα τρίβονταν μεταξύ τους με μια πλευρική δράση λείανσης. Μπορεί να έχουν αντικατασταθεί από το επίπεδες μαρμάρινες παλέτες χρησιμοποιήθηκε σε όλη τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, αν και λειτουργούσαν με έναν ριζικά διαφορετικό τρόπο, χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σέσουλα ή πέτρινο εργαλείο για να αναμειγνύουν τα συστατικά μαζί σε μια κυκλική κίνηση.

Το μυστήριο εδώ δεν είναι η λειτουργία, αλλά η ουσία που παρασκευαζόταν. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν , αφροδισιακά, καλλυντικά και . Το περιεχόμενο ενός κονιάματος δεν έχει αναλυθεί ποτέ με επιτυχία. Αυτή είναι μια ευκαιρία όπου οι ερασιτέχνες ευρέτες μπορούν να βοηθήσουν πολύ τους αρχαιολόγους, αντιστεκόμενοι στην παρόρμηση να καθαρίσουν τα καλλυντικά κονιάματα και αντ ‘αυτού να τα προωθήσουν για εξέταση.

Αποκάλυψη: Η Natasha Harlow έχει λάβει στο παρελθόν χρηματοδότηση από το Συμβούλιο Έρευνας για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες μέσω του Midlands4Cities Doctoral Training Partnership, του Arts Council και του National Lottery Heritage Fund.VIA: popsci.com

Marizas Dimitris
Marizas Dimitrishttps://www.cybervista.gr
Αφοσιωμένος λάτρης κινητών Samsung, ο Δημήτρης έχει εξελίξει μια ιδιαίτερη σχέση με τα προϊόντα της εταιρίας, εκτιμώντας τον σχεδιασμό, την απόδοση και την καινοτομία που προσφέρουν. Γράφοντας και διαβάζοντας τεχνολογικά νέα από όλο τον κόσμο.
RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Last Articles